top of page

ההתקדמות באכילה לאחר הניתוח נעשית באופן הדרגתי, לפי שלבים שונים

ביומיים הראשונים עם התחלת השתייה בהוראת הרופא המטפל, הדיאטה כוללת שתייה של נוזלים צלולים בלבד- כגון מים, תה, מרק צח וג'לי. לאחר מכן יש להמשיך להקפיד על שתייה של נוזלים צלולים ובנוסף להתחיל לשלב מזונות  נוזליים ללא סוכרים, עשירים בחלבון כמו אקטימל, לבן או ריוויון, משקה יוגורט, ועוד.

בשבועות הבאים שלאחר מכן הדיאטה תהיה במרקם נוזלי עד דייסתי (טחון) עתירי חלבון כמו גבינה לבנה, קוטג', מרק  עוף טחון בבלנדר וכדומה.  

בשלב הבא נאכל מזון בעל מרקם רך כדוגמת קציצת עוף, טונה במים, דג רך, ירקות מבושלים ללא קליפה, ולבסוף ישנה הגעה הדרגתית למזון מוצק ולתפריט מלא ומאוזן.  

ההגעה למזון מוצק ולתזונה רגילה נעשית בדרך כלל תוך חודש עד חודש וחצי מהניתוח.

הרגלי תזונה והתנהגות אכילה חדשים

במקביל להתקדמות בשלבי האכילה יש להקפיד על לעיסה טובה של המזון, אכילה איטית ולמידה של כמות מנת המזון המתאימה בכל ארוחה, כאשר בתחילה כמות זו תהיה קטנה ולא תעלה על כ-30-50 מ"ל נוזל , או 30-50 גרם מזון (כ-2-3 כפות) בארוחה.

הקפדה ולמידה נאותה של התנהגות אכילה חדשה,המותאמת למצב החדש של קיבה קטנה ומוצרת חשובה על מנת למנוע כאבים לאחר אכילה, תחושת מלאות או מחנק, ואף הקאה או אי סבילות למזונות ספציפיים. בנוסף, ללעיסה טובה ישנה חשיבות רבה ליצירת תחושת שובע וכן לבריאות חלל הפה.  

מזונות שמומלץ להימנע מצריכתם או לדחות את שילובם בתפריט ככל הניתן

מזונות עתירי סוכרים פשוטים, ממתקים, משקאות מוגזים, מיצי פרי, מזון מטוגן ועתיר שומן . בנוסף, מומלץ לדחות ככל האפשר או להימנע כלל מהמזונות העשויים מבצקים דביקים כדוגמת סופגניות ומרשמלו, וכן מאכילת בשר בקר יבש קשה וסיבי, ומצריכה עודפת של קפאין ואלכוהול.

התאמה אישית של התפריט למטופל

דגשי התזונה והאכילה הם אישיים ושונים בין מטופלים שונים ובין סוגי הניתוחים, וכך גם הרכבת תפריט מלא ומאוזן התורם לתחושת השובע, מונע חסרים ותורם לירידה הרצויה במשקל. על כן חשוב להגיע למעקבים התזונתיים ולקבל הדרכה מתאימה מהדיאטנית הבריאטרית,

אשר תסייע לך לאמץ תפריט מאוזן בהתאם לניתוח שעברת ולהעדפותיך האישיות, ולמקסם את הירידה במשקל.

איתכם לאורך כל הדרך

סמל_הסתדרות_מדיצינית_הדסה.jpg

כל הזכויות שמורות, המרכז לניתוחים בריאטרים ירושלים, ישראל 2018 

bottom of page