אופן הליווי והמעקבים לאחר ביצוע הניתוח
פעילות המרפאה הבריאטרית במרכז הרפואי הדסה עין כרם היא ייחודית בעבודה הרב-צוותית שמתקיימת בה הכוללת כירורגים, דיאטניות, פסיכולוגיות. הפגישות במרפאה מתקיימות במקביל אצל הכירורג, הדיאטניות והפסיכולוגית במטרה להקל על המטופל. אנחנו סוברים כי הליווי צריך להתחיל עוד לפני הניתוח ולהמשיך לכל החיים.
השמנת יתר חולנית היא מחלה רב- גורמית, ולכן מצריכה טיפול רב תחומי
כיום ידוע כי השמנת יתר חולנית נובעת משילוב של גורמים אשר בתוכם מרכיבים של גנטיקה, חברה, סביבה, תרבות, חוסר פעילות גופנית ותזונה לקויה. עבור מטופלים אשר הגיעו למדדי מסת גוף ותחלואה המאפיינת מצב של השמנת יתר חולנית הגישה הטיפולית היחידה שהוכחה כאפקטיבית לאורך זמן על פי מחקרים הינה ניתוח בריאטרי. ביצוע הניתוח הוא הצעד הראשון לירידה במשקל ולבריאות טובה. חשוב לדעת כי ההסתגלות למצב החדש הינה תהליך מורכב המצריך סבלנות ותמיכה, וכי רכישת הרגלי חיים נכונים הינה הכרחית להצלחת התהליך.
על מנת להגביר את הצלחת הטיפול הניתוחי ולשמר את הירידה במשקל לאורך זמן, הכרחי לשלבו בתוכנית כוללנית של מעקב רפואי, תזונתי, ופסיכולוגי בעת הצורך. תמיכה וליווי של צוות רפואי המתמחה בניתוחים להשמנת יתר ובתהליך השינוי האישי אשר חווה המטופל העובר את הניתוח הינם חיוניים על מנת לקדם הרגלי אכילה נכונים ולסייע בהתמודדות עם בעיות רגשיות-חברתיות הנלוות לעיתים לניתוח.
תמיכה תזונתית בשילוב עם תמיכה נפשית ולמידת כלים התנהגותיים
מבחינה טכנית הניתוח גורם בראש ובראשונה ליצירת רסטריקציה של גודל הקיבה, כלומר להקטנה פיזית של הקיבה המביאה להגבלה כמותית של גודל המנה הנאכלת וכמות המזון הכוללת שניתן לאכול בארוחה. למעשה, הניתוח אינו מטפל בגורמי ההשמנה וסיבותיה, כולל סביבת המטופל והתנהגותו המקורית, ובנוסף עשוי ליצור אתגרים חדשים וצורך בהסתגלות למצב משתנה וחדש עבור המטופל. בעוד שהקיבה החדשה הינה קטנה, בחירה שגויה של מזונות עשויה לעכב ירידה במשקל לאחר הניתוח: מזונות מסוימים "עוקפים" את המגבלה שהניתוח יוצר בקיבה מאחר והם עוברים ביתר קלות גם בקיבה המוקטנת והצרה, ולכן שילובם בתפריט הקבוע פוגם בתהליך הירידה במשקל. בנוסף, אכילה בכמויות קטנות וצמצום התפריט אשר נדרש מהמטופל לאחר הניתוח, מציב את המטופל בפני אתגר מורכב של ויתור על אוכל כמקור להנאה וסיפוק בחייו.
על מנת להתמודד בהצלחה עם אתגרים מורכבים אלו, יש לשלב בטיפול מרכיבים של הדרכה תזונתית והתנהגותית לשינוי הרגלי אורח חיים ובחירה נבונה במזונות אשר עושים "שימוש" בכלי הניתוחי, וכן היבטים של תמיכה רגשית, והדרכה להתמודדות עם המרכיבים ההתנהגותיים אשר תרמו להשמנה טרם הניתוח, ועם השינויים הגדולים שעובר המטופל לאחר הניתוח.
למעשה, התמיכה המומלצת לאחר הניתוח כוללת שילוב של מספר אנשי צוות, אשר יסייעו בידי המטופל להתמודד עם המורכבות של השינויים הפיזיים, תזונתיים ורגשיים של התהליך החדש, ולהביא להצלחה מרבית. חשוב ביותר להגיע למפגשי המעקב ולהיעזר בשירותים אותם מציעה המרפאה, כולל קבוצות תמיכה בהנחיית פסיכולוגית ודיאטניות בריאטריות לפני ולאחר הניתוח - אשר תורמות להפחתת שיעורי הנסיגה להתנהגות הקודמת, ומביאות לחיזוק המסוגלות העצמית והשליטה הפנימית. בסדנאות הקבוצתיות ובמפגשים האישיים עם הצוות הרב- מקצועי במרפאה בהדסה עין כרם משולבים תכנים של טיפול קוגנטיבי- התנהגותי, תמיכה רגשית וליווי תזונתי-רפואי מקצועי, עם התאמה ספציפית לסוג הניתוח ואופיו של המטופל, הרגליו וצרכיו האישיים.