top of page

כיצד מצליחים לשמור על המשקל החדש לאחר הניתוח?

הירידה המהירה והמסיבית במשקל במהלך החודשים הראשונים שלאחר הניתוח עשויה ליצור את האשליה כי הורדת המשקל העודף תיעשה כמעט ללא מאמץ או קושי גם בהמשך הדרך. למעשה, ניסיון המציאות מראה כי רק אם מתלווים לתקופה זו צעדים אקטיביים של רכישת הרגלים חדשים ומהלך אמיתי לשינוי כוללני באורח החיים, יהיה ניתן להמשיך לרדת גם בתקופה רחוקה יותר ממועד ביצוע הניתוח, ולשמר לטווח ארוך את המשקל אשר הושג.

על מנת לרכוש את הכלים המתאימים לביצוע השינוי ולמקסם את הירידה יש להגיע באופן קבוע למעקבים במרפאה ולקבל הדרכה מקצועית מהצוות הרפואי.

הנה מספר דוגמאות לצעדים חשובים הניתנים לביצוע לאחר הניתוח, על מנת ליצור בסיס חדש לאורח חיים בריא וירידה מאוזנת במשקל לאורך זמן:

למד להקשיב לגוף ולמידת הרעב או השובע אשר הוא מאותת לך

חשוב לנצל את החודשים הראשונים שלאחר הניתוח על מנת ליצור למידה אמיתית של הקשבה לגוף ולתחושות הפיזיות המאותתות לנו להתחיל, להמשיך ולהפסיק את האכילה.

תחושה של לחץ או מחנק באזור החזה מעידה בדרך כלל על אכילה בכמות גדולה מדי או מהירה מדי. במצב זה חשוב להיות ערים להרגשה זו להפסיק את האכילה, ולא לשתות יחד עם האוכל. לרוב, תחושת המחנק תעבור תוך 10-15 דקות. אך חשוב ללמוד מכך לפעמים הבאות.

בפעם הבאה נסה, אם כן, ליישם את כללי האכילה אשר יוצרים למידה אמיתית של גודל המנה המתאים לקיבה החדשה ומונעים התרגלות של הקיבה לגדלי ארוחה מוגזמים, אשר בעתיד יקדמו עליה במשקל: אכילה בכמות קטנה, באופן איטי, ולעיסה יסודית וטובה של המזון הנאכל.

בנה לעצמך סביבת אכילה בריאה אשר תקדם את הירידה במשקל

יצירת סביבה מקדמת בריאות התורמת לירידה במשקל לאחר הניתוח מתחילה במזון אותו אתה מכניס לביתך, ולשם כך חשוב להתחיל לקרוא את תוויות המזון ולהתייחס לאותיות הקטנות. חשוב לשים לב לכמות הקלוריות (אנרגיה), חלבון , פחמימות ושומנים אשר המוצר מכיל, ולהשוות בין הערכים התזונתיים של מוצרים שונים מאותו סוג על מנת לבחור במוצר הבריא והמתאים לך ביותר. בהשוואת הרכיבים חשוב להתייחס גם לכמות הסידן, הנתרן (מלח), הכולסטרול והסיבים שהמוצר מכיל, ולהעדיף מזונות עשירים בשומן בלתי רווי במקום שומן רווי ושומן טרנס. חשוב גם להתייחס לרשימת הרכיבים שהמוצר מכיל, אלו נכתבים על פי כמותם היחסית במוצא בסדר יורד, כלומר מוצר שבו הרכיב "סוכר" מופיע בראשית הרשימה מעיד על מזון עתיר סוכר ביחס למוצרים מקבילים מאותו סוג (חשוב למשל בהשוואת סוגים שונים של דגני בוקר). עוד לגבי תוויות המזון ובחירה נבונה של מוצרים- תוכל לקרוא בכתבה נפרדת.

אל תחכה מיותר מ-3-4 שעות בין ארוחה לארוחה, אכול ארוחות קטנות ותכופות

יצירת תבנית אכילה מסודרת מסוג זה תמנע תחושת רעב בלתי נשלטת ואכילה מהירה לאחר מכן. גודל המנה, לעומת זאת- צפוי להיות קטן יחסית, וחשוב להקפיד על שילוב נכון של אבות המזון בארוחה כפי שתקרא בסעיף הבא.

למד להשתמש בכלי הניתוחי שניתן לך - על ידי בחירה מתאימה של מזונות, וסדר הכנסתם במהלך הארוחה:

הבחירה הנבונה תהיה שילוב מזונות אשר יוצרים תחושת שובע ולכן מתאימים לאכילה בכמות קטנה ולא "מחליקים" בקלות בכיס הקיבה הקטן, דבר אשר מעודד אכילה מיותרת וחזרה למשקל עודף: המנע משתייה ממותקת כולל מיצים טבעיים, מים בטעמים, מילקשייק גלידות ומוצרי חלב עתירי שומן. בנוסף, יש להגביל צריכה של מזונות עתירי קלוריות עם נטייה להתפורר כגון עוגיות, פיצוחים וחטיפים. מזונות אשר תורמים ליצירת תפריט מאוזן וירידה במשקל ע"י יצירת נפח, שובע, וצפיפות קלורית נמוכה: מרקים (ירקות, קטניות ודגנים מלאים), מזון עשיר בחלבון מלא כגון ביצה, עוף, דג, הודו, טונה במים, ומוצרי חלב דלי קלוריות.

יש להקפיד על תוספת ירקות לכל ארוחה מרכזית או כנשנוש ולהעדיף אכילת הירק עם הקליפה.באכילת פחמימות מומלץ לבחור בפחמימות מלאות כגון קטניות ( שעועית, אפונה, עדשים יבשים, גרגרי חומוס) , לחם קל מחיטה מלאה, על פני סוכרים פשוטים או מוצרי קמח לבן.

וכמובן- הקפדה על שתיית מים בין הארוחות בכמות מספקת.

מומלץ גם להקפיד על סדר הכנסת המזונות במהלך הארוחה: יש להתחיל את הארוחה במנת החלבון (עוף, דג, ביצה, גבינה וכו'), לאחר מכן הירק ולבסוף הפרי או הפחמימה (צנים, קרקר, פסטה וכו'). הדבר יעזור לך לשמור על שובע ולסגל הרגלי אכילה נבונים יותר אשר יקדמו את הירידה במשקל עכשיו ובעתיד.

התחל בפעילות גופנית קבועה כחלק מאורח החיים החדש שלך

לאחר כחודש ממועד הניתוח , ובאישור של כירורג בריאטרי במרפאה, ניתן להתחיל בהדרגה ובמתינות בביצוע פעילות גופנית סדירה אשר תשמר את הירידה במשקל ותתרום לפעילות מעיים סדירה. אין צורך לבצע פעילות עצימה או נמרצת. פעילות מתונה כגון הליכה, שחייה או רכיבה על אופניים - הינה הפעילות המומלצת והמתאימה, אשר תקדם את הירידה במשקל. מומלץ להקפיד על שילוב הפעילות באופן קבוע במהלך השבוע, לפחות 3-4 פעמים לשבוע למשך 30 דקות לפחות. חשוב לבנות את תכנית הפעילות באופן המותאם אישית לסדר היום ולקצב התקדמות אישי והדרגתי על מנת ליצור יכולת התמדה לאורך זמן ולמנוע פציעות מיותרות או פגיעה גופנית.

קח חלק פעיל בקבוצות התמיכה למנותחים בריאטרים שמציעה המרפאה:

לאחר הניתוח מוצעת קבוצת תמיכה המתקיימת פעם בחודש במטרה לסייע בהתמודדות עם אופן האכילה החדש והתסכולים הנפוצים בתחילת הדרך. התקופה שלאחר הניתוח יכולה לכלול טווח גדול של שנים, לכן ניתן מענה גם למנותחים "ותיקים", למניעת הישנות ההשמנה וביסוס אורח חיים בריא לטווח ארוך. בנוסף, במרפאה ניתנים טיפולים פרטניים ממוקדים קצרי מועד הכוללים בין היתר טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), ע"י פסיכולוגית המתמחה בתחום הבריאטריה.

טיפול פסיכולוגי בגישה רפואית מבוסס על התפיסה שבכל אדם מצויים הכוחות הפנימיים להתמודדות ולהסתגלות עם התופעות הגופניות והנפשיות הנלוות לתהליך.

לא פעם נחוצה התערבות חיצונית מקצועית על מנת לגלות כוחות התמודדות חדשים, או כדי לחזק ולהעצים את הקיימים.

הגע באופן קבוע למעקבים אצל דיאטנית המרפאה לפי התכנית אשר נקבעה עבורך

לאחר הניתוח חשוב לקבל את ההדרכה המתאימה לשינוי דפוסי התזונה והדיאטה על מנת למקסם את הירידה במשקל ולעשותה באופן מבוקר ומאוזן תוך מניעת התפתחות חסרים. במפגשי המעקב עם הדיאטנית במרפאה נעשית התייחסות למדדי המשקל וקצב הירידה על פי הצפוי לפי סוג הניתוח והרגלי המטופל, הדרכה להרכב מאוזן ומרקם מתאים של שלב הדיאטה הנוכחי בו נמצא המטופל לאחר הניתוח, הנחיות מותאמות אישית ולפי סוג הניתוח ולבדיקות הדם המבוצעות לנטילת תוספי ויטמינים ומינרלים ואף תוספי חלבון במידת הצורך, וכן מתן מענה ופתרון הולם לתלונות על תסמינים כגון בחילות, הקאות, עצירות, שלשול, גאזים, אי סבילות למזונות ומידת התיאבון. מתן המלצות להתקדמות בדיאטה ואיזון התפריט, והנחיות מקצועיות לבחירת מזון ושתייה אשר יתרמו לקידום הירידה במשקל לאחר הניתוח הינם הכרחיים להצלחת התהליך ולשימור ההישגים.

bottom of page